Deniz Kirliliğine Müdahale Eğitimleri (OPRC/HNS)

Deniz Kirliliğine Müdahale Eğitimleri

Deniz Kirliliğine Müdahale eğitimlerinin amacı, kursiyerlerin bu görevi yapabilmeleri için gerekli olan bilgi, beceri ve yeterliği kazanmalarına imkân sağlamaktır. Bu eğitimler sınıf ve uygulama eğitimi olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır:

Deniz Kirliliğine Müdahale Sınıf Eğitimleri

Deniz Kirliliğine Müdahale sınıf eğitimi, eğitime katılacak kursiyerlerin nitelikleri ve sorumlulukları ile görev alacakları kıyı tesisleri dikkate alınarak planlanır. Petrol kirliliğine hazırlıklı olma ve müdahale eğitim semineri programları OPRC 1-2-3 ve diğer zararlı maddelerin sebep olduğu kirliliğe müdahale eğitim seminer programı HNS 1-2 olmak üzere kategorilere ayrılmıştır.

Deniz Kirliliğine Müdahale Uygulama Eğitimleri

Deniz Kirliliğine Müdahale Uygulama Eğitimleri, sınıf eğitiminin tamamlanmasından hemen sonra UDEB Hangar ve UDEB Eğitim Havuzunda düzenlenir. UDEB bünyesinde bulunan 5000 m2 yüzey alanı ve 1.5 metre dalga üretme kapasitesi olan eğitim havuzunda, deniz kirliliğine müdahale ekipmanları kullanılarak yapılan eğitimle kursiyerlere tam kapsamlı uygulama eğitimi imkânı sağlanmaktadır. Eğitimin temel amacı kursiyerlerin teorik eğitimin yanında gerçek ekipmanlar ve gerçeğe yakın deniz şartlarında oluşabilecek kirliliklere karşı müdahale yeteneğini geliştirmektir.


OPRC Seminer 1

Operasyon ve destek grupları eğitim semineridir. Bu eğitim seminerine; operasyon ve destek gruplarına üye olan, kirliliğin bertaraf operasyonunda aktif olarak görev alacak kişiler katılır.

Destek grubu: Petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan deniz kirliliğine müdahale operasyonları sırasında operasyon gruplarına teknik ve finansman desteği sağlayan teknik grup, çevre grubu ile idari ve mali grubu;

Operasyon grubu: Petrol ve diğer zararlı maddelerden kaynaklanan deniz kirliliğine müdahale operasyonları olan kurtarma, sınırlama ve toplama, havadan gözetim, atık yönetimi, müdahale ekipmanları, gemiler ve tekneler, personel yönetimi, emniyet ve güvenlik ile sağlık hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlayan deniz ve kara ekipleri ile lojistik grupları kapsar.

Eğitim Süresi: 24 saat

Eğitimin Tekrar Periyodu: 5 yıl


OPRC Seminer 2

Operasyon ve olay yeri koordinatörü eğitim semineridir. Bu eğitim seminerine; operasyon ve olay yeri koordinatörlüğü görevi üstlenecek, muhtemel olarak bir petrol kirliliğine müdahale operasyonunu yönetecek ya da olay yeri koordinatörlüğü yapacak kişiler katılır. Bu eğitim semineri programına katılacak olan personel; ilk müdahalelerde küçük müdahale gruplarına liderlik etmek, müdahalede diğer organizasyonlardan gelen bilgiler ışığında koordinasyonu sağlamak, müdahale stratejisine karar verebilmek ve temizlik için bu stratejiyi uygulayabilme becerilerine sahiptir.

Eğitim Süresi: 24 saat

Eğitimin Tekrar Periyodu: 5 yıl


OPRC Seminer 3

Genel koordinatör eğitim semineridir. Bu eğitim seminerine; sadece ulusal ve bölgesel koordinasyon komitesi başkanı ve ulusal ve bölgesel operasyon komitesi başkanı olarak sorumluluk alarak genel koordinatör görevini üstlenecek ve ülkemiz için böyle bir yeterliliğe sahip olması gereken kişiler katılır. Bu eğitim ayrıca, kirliliğe müdahale ve kirliliği kontrol edecek yasal düzenlemeleri yapacak heyetlere mensup olan memurlar ve yöneticiler için de tasarlanmıştır.

Genel koordinatör: Bölgesel ve ulusal koordinasyon komitesinin başkanı olarak görev yapan, bölgesel ve ulusal acil müdahale planının uygulanmasının genel koordinasyonundan sorumlu olan kişidir.

Eğitim Süresi:8 saat

Eğitimin Tekrar Periyodu: 5 yıl


HNS Seminer 1

Operasyon ve destek grupları eğitim semineridir. Bu eğitim semineri; operasyon ve destek gruplarına üye olan, diğer zararlı maddelerin elleçlenmesi operasyonlarında çalışan operatör ve personelin alması gereken eğitimdir.

Eğitim Süresi:16 saat

Eğitimin Tekrar Periyodu: 5 yıl


HNS Seminer 2

Operasyon ve olay yeri koordinatörü eğitim semineridir. Bu eğitim semineri; liman ve tesis yöneticileri ve yük operasyonu bölümünde çalışan kıdemli birim amirlerinin alması gereken eğitimdir.

Eğitim Süresi: 16 saat

Eğitimin Tekrar Periyodu: 5 yıl


Belgelendirme

Başarıyla tamamlanan eğitimlerde her biri 5 (beş) yıl geçerli olmak üzere OPRC-1, OPRC-2 VE OPRC-3 belgeleri ile HNS-1 ve HNS-2  belgeleri kursiyerlere verilir.